Πώς επηρεάζεται η οικονομία μιας χώρας που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Πώς επηρεάζεται η οικονομία μιας χώρας που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου παρουσιάζεται πολλές φορές από τις κυβερνήσεις και τους αναλυτές ως ευνοϊκή για την οικονομία της χώρας και ως ωφέλιμη για τους πολίτες και την κοινωνία. Παρόλα αυτά, από διάφορα παραδείγματα μπορούμε να δούμε ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, και αντιθέτως μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι υποστηρικτές λοιπόν του Παγκοσμίου Κυπέλλου προβάλλουν το επιχείρημα ότι η διοργάνωσή του αποτελεί μια τεράστια διαφήμιση για τη χώρα και ότι θα προωθήσει πολύ τον τουρισμό κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του, αλλά και μετέπειτα. Επίσης, θεωρούν ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία αφού θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και ότι οι συγκοινωνίες, δρόμοι, μέσα μεταφοράς και εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν θα είναι χρήσιμες για τους πολίτες. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι που τους αρέσει το παιχνίδι θα ψάξει για ένα κουπόνι στοιχήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που σημαίνει περισσότερα έσοδα για την κυβέρνηση μέσω φόρων.

Όλα αυτά μόνο σε ένα βαθμό είναι αλήθεια, και αυτό δε σημαίνει ότι θα ωφεληθεί γενικά η κοινωνία και η οικονομία, ειδικά σε πιο μακροπρόθεσμο στάδιο. Βραχυπρόθεσμα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές θα είναι προσωρινές στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ίδιο και ο τουρισμός, ίσως ανθήσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και φέρει κάποια έσοδα, αλλά έπειτα το πιθανότερο είναι να μειωθεί και πάλι.

Τα έξοδα για τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ δυστυχώς είναι αστρονομικά και αυτό είναι κάτι που κρύβουν οι κυβερνήσεις. Απαιτούνται δισεκατομμύρια για την προετοιμασία του, την κατασκευή καινούριων σταδίων, μέσων μεταφοράς, κτλ. Η Ρωσία σπατάλησε γύρω στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ η Βραζιλία είχε σπαταλήσει γύρω στα 15 για το προηγούμενο. Τα έξοδα λοιπόν είναι τόσο πολλά που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν, πόσο μάλλον να ξεπεραστούν και να φέρουν οικονομικό όφελος μετά από κάποια χρόνια.

Αυτή που βγαίνει σίγουρα κερδισμένη από αυτή την ιστορία είναι η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία(FIFA), αφού εισπράττει έσοδα από την παραχώρηση δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την επιτυχία που θα έχει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν είναι τυχαίο που είχαμε διαδηλώσεις εναντίον της FIFA και της κυβέρνησης από χιλιάδες κόσμο στη Βραζιλία πριν από τέσσερα χρόνια, σε μία χώρα όπου λατρεύεται το ποδόσφαιρο από τα λαϊκά στρώματα.

Η ιστορία λοιπόν έχει δείξει ότι σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες όπως η Βραζιλία και η Ν. Αφρική, μεγάλο μέρος της κοινωνίας -που κάποιες φορές αναγκάζεται να πληρώνει και επιπλέον φόρους για να καλυφθούν τα έξοδα-, δεν μπορεί να αντέξει τις οικονομικές επιπτώσεις της διοργάνωσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.