Νέα    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 260     Σελίδα 1/14   Επόμενα »
 
     
 
 
Συγκροτείται η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου
Ημ/νια: 03/04/2015 -
» Aναλυτικά
 
     
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕ
Ημ/νια: 18/03/2015 - Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας, σχετικά με την σύσταση ΕΛΕ από το κοινοβούλιο
Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας, σχετικά με την σύσταση ΕΛΕ από το κοινοβούλιο
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Δεν υπάρχουν έξυπνες τεχνικές λύσεις για τη διαγραφή του χρέους
Ημ/νια: 15/12/2014 - Η ιδέα ότι η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος του ευρωπαϊκού χρέους στερείται βάσης στην πολιτική οικονομία. Από δε τεχνικής πλευράς δημιουργεί, αφ΄ενός, τον κίνδυνο να βρεθεί η ΕΚΤ σε θέση χρεοκοπίας για πολλά χρόνια και, αφ΄ετέρου, να μεταβιβαστούν απώλειες στις χώρες του κέντρου αναγκάζοντας την ΕΚΤ να λειτουργήσει στην ουσία ως δημοσιονομικός μηχανισμός.
Η ιδέα ότι η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος του ευρωπαϊκού χρέους στερείται βάσης στην πολιτική οικονομία. Από δε τεχνικής πλευράς δημιουργεί, αφ΄ενός, τον κίνδυνο να βρεθεί η ΕΚΤ σε θέση χρεοκοπίας για πολλά χρόνια και, αφ΄ετέρου, να μεταβιβαστούν απώλειες στις χώρες του κέντρου αναγκάζοντας την ΕΚΤ να λειτουργήσει στην ουσία ως δημοσιονομικός μηχανισμός.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.
Ημ/νια: 09/05/2014 - Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε να υπάρξουν οι όροι για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (στήριξη παιδείας, υγείας, πολιτισμού, κ.α.) και την χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Μπορεί δε να στηριχθεί στην ρήτρα του απεχθούς χρέους, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ανθρωπιστική κρίση κ.α. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση.
Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη έτσι ώστε να υπάρξουν οι όροι για να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (στήριξη παιδείας, υγείας, πολιτισμού, κ.α.) και την χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Μπορεί δε να στηριχθεί στην ρήτρα του απεχθούς χρέους, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ανθρωπιστική κρίση κ.α. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Όσο Πληρώνεις το Χρέος... μεγαλώνει.
Ημ/νια: 09/05/2014 - Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το δημόσιο χρέος δεν αυξήθηκε με τέτοια ταχύτητα, όσο τα χρόνια της «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας.
Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το δημόσιο χρέος δεν αυξήθηκε με τέτοια ταχύτητα, όσο τα χρόνια της «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Όσο πληρώνεις το χρέος μεγαλώνει
Ημ/νια: 08/05/2014 - Μιλώ για σύγκρουση, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα και βαδίζοντας προς τις εκλογές, ακούμε όλο και περισσότερο σκοπίμως, αφελείς τοποθετήσεις για συναίνεση και μέση λύση για να αποφύγουμε τα άκρα. Λοιπόν, τα ακραία έχουν επιβληθεί στην κοινωνία μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο και βίαιο, από την πολιτική που παράγει φτώχεια και ανεργία.
Μιλώ για σύγκρουση, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα και βαδίζοντας προς τις εκλογές, ακούμε όλο και περισσότερο σκοπίμως, αφελείς τοποθετήσεις για συναίνεση και μέση λύση για να αποφύγουμε τα άκρα. Λοιπόν, τα ακραία έχουν επιβληθεί στην κοινωνία μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο και βίαιο, από την πολιτική που παράγει φτώχεια και ανεργία.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Οι νομισματικές ενώσεις έχουν κερδισμένους και χαμένους
Ημ/νια: 06/05/2014 - Ανέκαθεν οι αιτίες και οι στόχοι των νομισματικών ενώσεων -καθώς βέβαια και των νομισματικών αποσχίσεων- αφορούσαν την πολιτική μάλλον παρά την οικονομία. Και μολονότι παρουσιάζονται από τους υποστηρικτές τους σαν κοινή λογική, διεθνιστική κατάκτηση, ή εργαλείο για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας, η ιστορία τους μας λέει πως δεν είναι τίποτε απ” όλα αυτά…
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Το έγκλημα του χρέους (Unfollow, Μάρτιος 2014)
Ημ/νια: 06/05/2014 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΑΛΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΤΟΣΟ ΠΡΙΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ «ΔΙΑΣΩΣΗΣ». ΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΟΓΚΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ, Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση, που δεν θα είναι τυφλό και αδίστακτο όργανο των πιστωτών όπως η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι η μονομερής παύση πληρωμών. Κανένας διάλογος για το χρέος με αυτούς που το οδήγησαν στο 176% του ΑΕΠ, με αυτούς που ευθύνονται για την εκτίναξη της ανεργίας στο 29%, την μείωση των μισθών κατά 35%, το ρεκόρ αυτοκτονιών και την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα! Κάθε άλλο σχέδιο, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υποταγή στους πιστωτές.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ένα θερινό μάθημα για την διαγραφή του χρέους
Ημ/νια: 06/05/2014 - τα κράτη δεν εξομοιώνονται με τους ιδιώτες πιστωτές, εφ΄ όσον παραμένουν πάντα φορείς πρωτογενούς κυριαρχίας. Το εάν και το πώς θα εφαρμοστούν αποφάσεις ξένων δικαστηρίων στο έδαφός τους θα κριθεί τελικά με βάση το εθνικό τους συμφέρον και από τα δικά τους δικαστήρια
τα κράτη δεν εξομοιώνονται με τους ιδιώτες πιστωτές, εφ΄ όσον παραμένουν πάντα φορείς πρωτογενούς κυριαρχίας. Το εάν και το πώς θα εφαρμοστούν αποφάσεις ξένων δικαστηρίων στο έδαφός τους θα κριθεί τελικά με βάση το εθνικό τους συμφέρον και από τα δικά τους δικαστήρια
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους!
Ημ/νια: 04/05/2014 - Ο σεβασμός στη νομιμότητα επομένως, εθνική και διεθνή, επιτάσσει την παύση πληρωμών μέσα από μονομερείς ενέργειες. Ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους, που θα χαρακτηρίσει κι επισήμως απεχθές ή παράνομο το χρέος, μέσω μιας θεσμοθετημένης και με αρμοδιότητες επιτροπή όπως αυτή που συγκρότησε ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό προ 5ετίας, αποτελούμενη από οικονομολόγους, συνταγματολόγους και άλλους επιστήμονες και ειδικούς, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε μια τέτοια απόφαση. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για σύγκρουση. Επιλογή που συνιστά πλέον μονόδρομο όταν κάθε διάθεση συνεννόησης και κοινά αποδεκτής λύσης από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα μας έχει οδηγήσει στην δεινή θέση που είμαστε.
Σε εφιάλτη χωρίς τέλος έχει εξελιχθεί η διαχείριση του δημόσιου χρέους από το 2010, όταν η τύχη του εναποτέθηκε στα χέρια των πιστωτών. Ακόμη και τώρα, 3,5 ολόκληρα χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου που συνόδευσε το πρώτο δάνειο, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κρέμεται για πολλοστή φορά από τα γερμανικά χείλη για να μάθει τι ακριβώς θα αποφασίσει το Βερολίνο για το χρέος, με την «ώρα της κρίσης» εσχάτως (αφού όλοι αναμέναμε το φθινόπωρο του 2013 μετά τις γερμανικές εκλογές) να έχει μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2014, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί κι οι ευρωεκλογές. Έστω κι έτσι όμως αυτό που ομολογείται από κάθε πλευρά, από το Βερολίνο που αποφασίζει για την ΕΕ, την Ουάσινγκτον όπου έχει την έδρα του το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση που απλά περιμένει να της ανακοινωθούν οι αποφάσεις, είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα μεγέθη είναι εξόχως αποκαλυπτικά, όσο κι αν τα καλύπτει ένα πέπλο σιωπής, σε εμφανή αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για παράδειγμα το 2010 όταν έπρεπε να δημιουργηθεί η αναγκαία συναίνεση για να γίνουν δεκτά τα Μνημόνια από την ελληνική κοινωνία, σαν να επρόκειτο για την μία και μοναδική θεραπεία απέναντι στον θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε. Με βάση λοιπόν την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από την Βουλή το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος φέτος θα φτάσει τα 321 εκ. ευρώ (175,5% του ΑΕΠ), ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2014, αν δεν γίνει καμία άλλη παρέμβαση αναμένεται να φτάσει τα 320 εκ. (174,8%). Η Ελλάδα δηλαδή θα συνεχίσει να έχει ένα δημόσιο χρέος πολύ πάνω (κατά 50% μεγαλύτερο σχεδόν) του ορίου του 120% που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του. Είναι προφανές επομένως ότι επιβάλλεται μια σημαντική του μείωση.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η επόμενη έξοδος
Ημ/νια: 04/05/2014 - Αν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αυτού, πραγματική μυλόπετρα στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας, αυτή δεν έχει ελπίδα να ανακάμψει.
Η κυβέρνηση Σαμαρά κατευθύνεται ολοταχώς στην επόμενη έξοδο. Όχι στις αγορές. Σε αυτήν που οδηγεί μακριά από την εξουσία. Η επίσπευση του δανεισμού της χώρας, που ήταν προγραμματισμένος για μετά το Πάσχα, ως έσχατο προεκλογικό πυροτέχνημα, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός το έχει συνειδητοποιήσει. Έδωσε τα ρέστα του, μαζί με την επίσκεψη της Ηγερίας του, καγκελαρίου Μέρκελ, σε μιαν απελπισμένη απόπειρα να καλύψει επικοινωνιακά όχι τόσο το «ατύχημα» Μπαλτάκου, όσο την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν απογειωθεί, ενώ για πέμπτο συνεχή μήνα οι εξαγωγές μας είναι σε ελεύθερη πτώση, μολονότι ήδη το 2013 ήταν χειρότερη χρονιά στον τομέα αυτό από το 2012.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Όσο πληρώνεις το χρέος …μεγαλώνει!
Ημ/νια: 25/04/2014 - Δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 8.00 το απόγευμα, όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές, οικονομικές, νομικές, ιστορικές και διεθνείς διαστάσεις μιας αναγκαίας επιλογής.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα είναι απεχθή, μη νομιμοποιημένα, μη βιώσιμα και παράνομα
Ημ/νια: 24/04/2014 - Η Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM, Βέλγιο) θέλει να γνωστοποιήσει τη στήριξη της στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται στις επιταγές της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ ). Τα νέα δάνεια που δόθηκαν το 2014 συνδέονται με ένα πακέτο αντικοινωνικών μέτρων που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας του ελληνικού πληθυσμού.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Στα χνάρια της… Ελλάδας, η Γαλλία του Ολάντ
Ημ/νια: 24/04/2014 - Η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού που ξεκίνησε με τους Ρέιγκαν-Θάτσερ τη δεκαετία του ’80 και εξαπλώθηκε με την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» τη δεκαετία του ’90 και την πλήρη μετάλλαξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, εισέρχεται σε μια σκληρότερη ακόμη φάση.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Κοινωνία Υπό Κατασκευή - Χρέος- Φασισμός-Ιμπεριαλισμός: Η άλλη Τρόικα
Ημ/νια: 30/03/2014 - Τετάρτη, 2 Απριλίου στις 8:00 μ.μις 8:00 μ.μ FLORAL Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων
Τετάρτη, 2 Απριλίου στις 8:00 μ.μις 8:00 μ.μ FLORAL Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ουκρανία: Νοσταλγοί των «SS», Ολιγάρχες και λιτότητα αλά…ελληνικά.
Ημ/νια: 30/03/2014 - Στον πλήρη εξανδραποδισμό οδηγείται η Ουκρανία με το ΔΝΤ-ΕΕ να ετοιμάζουν πακέτο λιτότητας αλά… ελληνικά. Την ίδια στιγμή Ολιγάρχες, πρώην κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρτσένι Γιατσένουκ και νοσταλγοί των «Ες-Ες» καθορίζουν τη μοίρα μιας χώρας που καλείται ή να γίνει εφαλτήριο της ΕΕ προς την κεντρική Ασία ή της αναδυόμενης νέας ρωσικής ηγεμονίας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Νέο, ολέθριο Μνημόνιο Σαμαρά με διαδικασία εξπρές (Πριν, 30 Μαρτίου 2014)
Ημ/νια: 30/03/2014 - Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει νόμος στα κρυφά, για να μην αναλάβει το τεράστιο πολιτικό κόστος που επισείει η ψήφισή του, και είναι ικανό να τινάξει στον αέρα όλη την συζήτηση περί ανάκαμψης και μαζί όποια πολιτικά κέρδη προσδοκά η κυβέρνηση.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Η Die Linke, o Κεδίκογλου κι ο ΣΥΡΙΖΑ
Ημ/νια: 12/03/2014 - Γ. Βασσάλος: Επτά σχόλια πάνω στη παρερμηνεία του σχολίου μου από την Καθημερινή και την αντιπαράθεση που άνοιξε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Αντιφασίστες της Ευρώπης, ξυπνήστε! Η φαιά πανούκλα επιστρέφει...
Ημ/νια: 10/03/2014 - Αυτή τη φορά δεν υπάρχει αμφιβολία: Τερατώδης και φριχτή, η φασιστική απειλή επιστρέφει, χωρίς αυτό να σκανδαλίζει υπερβολικά την Ευρώπη μας.
» Aναλυτικά
 
     
 
 
Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ (ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ DIE LINKE ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ)*
Ημ/νια: 10/03/2014 - Με αφορμή την ομιλία του Axel Troost ,ο Γιώργος Βασσάλος υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής επιστήμης στον Παν/μιο του Στρασβούργου συνέταξε report υπό τον τίτλο «Διεθνισμός» , σχετικά με τις απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής του Die Linke για το ελληνικό χρέος.
» Aναλυτικά
 
 
Έκκληση για συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους

Οι υπογράφοντες πιστεύουμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) η οποία θα εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος...
Διαβάστε την έκκληση »
Ποιοί είμαστε
 
Η πρόταση για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους πρωτοδιατυπώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων – Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2010. Ειδικότερα, από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Κώστα Λαπαβίτσα. Τα πρώτα πρακτικά βήματα για την Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2010 από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης. [...]

Διαβάστε αναλυτικά »
 
 
Tweets about #ele_gr
 
 
  Νέα    
Αναζήτηση:  
    Θέματα στο αρχείο: 260     Σελίδα 1/14   Επόμενα »

Επικοινωνία:
info@elegr.gr

 
Designed by BitsnBytes - Powered by Byte2